Ивелина Мондешка блестящо представи Троян

09.10.2017 г., 10:37
Ивелина Мондешка блестящо представи Троян

Ивелина Мондешка от 11 "а" клас взе участие в Националната ученическа историческа конференция "Европа навлиза в българските земи (втората половина на XIX – началото на XX в.)". Нейният доклад "Когато Европа дойде под Балкана" разгледа начина, по който е електрифициран Троян през 1912 г., и построяването на санаториума за гръдноболни през 1905 г. Проучванията на Ивелина, насочвана от научния си ръководител г-жа Цветелина Мутафова, направиха силно впечатление на всички (участниците с изненада научиха, че Троянският санаториум е първият по рода си не само у нас, а на Балканите) – двете са поканени от организаторите за участие в международната ученическа конференция, която ще се проведе през март в Кърджали

Конференцията стартира на 6 октомври в Русенския историческия музей и бе посветена на 10-та годишнина от приемането на България в Европейския съюз. Началото на събитието даде директорът на музея проф. д-р Николай Ненов.

В конференцията участие взеха 26 ученици от цялата страна. В докладите си младите хора проследиха по какъв начин европейските порядки навлизат в различните райони на България и какво влияние оказват върху нашия бит. Задължителният алгоритъм, по който гимназистите бяха подготвили разработките си, включваше посещения на библиотеки и музеи, работа със специализирана литература, ползване на архив, проучване на регионалната преса. "Целта е да се провокира интересът на учениците към миналото и историята и да се развият способностите им в сферата на проучвателната дейност", обобщи Николай Чакъров, главен учител в СУПНЕ "Фр. Шилер", Русе и инициатор на проведената конференция. Сред гостите на събитието бяха проф. Красимира Табакова от Софийски университет и доц. Виолета Стойкова от Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий".

С помощта на фондация "Русе - град на свободния дух" всичките 26 разработки на ученици са включени в сборник. Той е оформен в три тематични кръга: Образование, Технически новости и Европейското влияние в градовете, които са подчинени на голямата тема за взаимодействието между Европа и българите. Разработките показаха завидно умение у учениците да подберат фактите, да направят нужния анализ и да разкрият картината на промяната, която настъпва по българските земи.

Поздравления за Ивелина и г-жа Мутафова!

 

Участие в Семинар на учители по български език и литература
 

Вяра Дочева – новият директор на нашето училище
 

Далечната и близка Куба