Работилници по роботика по проект "ROBO" на програма "Еразъм+"

07.05.2018 г., 14:16
Работилници по роботика по проект "ROBO" на програма "Еразъм+"

На 4 май в СУ "Васил Левски" се проведоха работилници по роботика. Те са съвместна инициатива на училищния екип по проект "Remain On Board! Learning Journeys in Educational Robotics” по програма "Еразъм+" и Академия "Роботика", гр. София.

За пръв път в града ни учениците имаха възможност да създават и програмират роботи, с които да преодоляват интересни предизвикателства. С тези занимания децата едновременно учат програмиране, роботика, технически науки и развиват своето мислене. Тренират важни индивидуални умения по практичен и забавен начин.

Бяха организирани различни работилници с ученици от начален, прогимназиален и гимназиален етап. В LEGO Mindstorms работилниците най- малките програмираха роботи с визуален програмен език и ги научиха да минат през специално подготвено поле.

По- големите ученици програмираха с Micro:bit - платка с много елементи, което дава възможност на учениците да програмират акселерометър, светодиоди, термосензор и др.

Всички бяха впечатлени от четирикракия робот и добавена реалност (MekaMon), чрез който се демонстрира добавена реалност и бъдещето на видео игрите. Добавената реалност е механизъм за смесване на елементи от виртуалния свят с физически елементи от реалния. Симулирана беше игра с робота във виртуална среда, проектирана от телефон.

Участниците в работилниците се запознаха и с 3D принтер, който печаташе реални обекти пред тях. Бяха подготвени предварително модели, които учениците запазиха за спомен от преживяването.

И най- голямото предизивикателство за всички беше възможността да управляват дрон, който може да се преконфигурира в ховъркрафт. Учениците научиха как работят дроновете и къде могат да се използват, освен за заснемане на интересни видео клипове.

Работилниците по роботика се оказаха интересно преживяване за учениците от СУ "Васил Левски" и от НУ "Св. Св. Кирил и Методий". Те откриха една прекрасна възможност за занимания през свободното си време.

Екипът по проекта "Remain On Board! Learning Journeys in Educational Robotics” по програма "Еразъм+" обещава още срещи с роботите през месец октомври. Тогава гости на СУ "Васил Левски" ще бъдат ученици и преподаватели от партньорите ни по проекта от Италия, Полша и Румъния. А в края на май предстои първата мобилност по проекта в град Дробета Турну- Северин, Румъния. Там представители на четирите страни ще демонстрират какво умеят да правят роботите, които сами са конструирали.Снимки на страницата на СУ "Васил Левски" във фейсбук: https://www.facebook.com/su.vl.troyan/posts/1730374500341916?notif_id=1525695872256289¬if_t=page_post_reaction&ref=notif 

Дървена ваканция!!!
 

Урок- добра практика по Компютърно моделиране и математика с ученици от 4а клас
 

Националното КЛЕТ състезание по немски език