Нашите актьори – на успешно турне

29.05.2018 г., 15:33
Нашите актьори – на успешно турне

Театралният състав на шестокласниците – това е групата "Развитие на творческия талант" с художествен ръководител г-жа Цветанка Христова – представи своята пиеса "Радини вълнения" по време на Театралния ученически фестивал в гр. Свищов. Домакин на събитието беше най-старото в България читалище – "Еленка и Кирил Д. Аврамови", което посрещна своите гости в изцяло обновената си зала.

Премиерата на пиесата беше в Деня на отворените врати, когато почти всички групи, които работят по проекта "Твоят час", демонстрираха наученото през годината. Тогава наши гости бяха учители, родители, представители на общината и Общинския съвет.

Театралната адаптация на текста е на г-жа Христова, която ни напомни, че "Под игото" се изучава от самите ученици именно през тази учебна година.

Малките актьори, вече усетили сценичната треска, професионално се представиха пред свищовската публика. С много ентусиазъм те се вживяха в ролите на Бойчо Огнянов (Борислав Божков), Рада Госпожина (Валерия Кръстева), Кириак Стефчов (Явор Михов), учителя Климент (Ивайло Джамбазов), чорбаджи Марко (Пламен Колев), чорбаджи Мичо (Михаил Гергешински), кака Гинка (Калина Райковска), поп Ставри (Росен Пеевски), Хаджи Ровоама (Йоана Колева) и на ученичките от "първия клас" (Вяра Бенева, Виктория Иванова, Доброслава Стефанова, Преслава Маринова и Цветозара Стефанова).

Иконата на светите братя Кирил и Методий, необходима за пиесата, нарисува талантливата шестокласничка Еника Шопова, а озвучаването е дело на Паолена Бънджева – също ученичка от шести клас. За плакат, покани и документиране на събитието грижа имаше Христо Йонков в екип с г-жа Диана Урчева, ръководител на групата "Информационни технологии", също финансирана по проекта "Твоят час".

Пиесата беше посрещната с бурни овации от ученическата публика на Свищов, а нашият състав е одобрен за участие в ХХІІ Национален ученически театрален фестивал "Климент Михайлов" , Русе (10–17 юни).

Шестокласниците ще представят пиесата отново пред троянска публика – този път пред своите родители.

Самото пътуване до Свищов също е част от проекта и се финансира по него. С щедри дарения се включиха и родители на участниците.

Театралният състав бе създаден в рамките на проекта "Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)" на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014–2020 г. 

Тормозът в училище - видео ЗА РОДИТЕЛИ
 

Още практически занимания на иновативните паралелки
 

Резултати от деветото състезание по английски език