Далечната и близка Куба

03.07.2018 г., 21:44
Далечната и близка Куба

Пристигнаха подаръците за петокласничката Габриела Якова, блестящо представила нашето училище и област Ловеч в националния конкурс "Куба - далечна и близка". Габи не успя да присъства лично на награждаването в столичния Дворец на децата, но организаторите се постараха грамотата, книгите и специалните слушалки "in-ear" да достигнат до Троян. Директорката на училището г-жа Русенова поздрави Габи за старанието и любознателността и благодари на нейната учителка Ренета Христова за упоритата и всеотдайна работа.

Габриела се състезаваше в категория "Проза", възрастова група 5-8 клас.

Конкурсът е част от Националния календа на МОН и тази година се провежда за 11 път! Включиха се над 50 училища от 30 градове и села на България, а едно писмо дойде дори от Република Молдова!

Това е една утвърдена форма за изява на българските деца, а в нейното организиране и провеждане са ангажирани много български организации и институции:

Асоциацията за приятелство "България - Куба",

Националният дворец на децата,

Синдикатът на българските учители,

Съюзът на българските журналисти,

Съюзът на българските писатели,

Централният съвет на Българския антифашистки съюз.

Специална подкрепа оказват Посолството на Република Куба в Република България и Министерството на образованието и науката.

С организацията, рекламата, оценяването и награждаването се ангажира организационен комитет, в който участваха известни дейци на литературата, културата, българския политически живот, както и педагози и приятели на Куба:

Председател: Станка Шопова, почетен председател на Асоциация за приятелство "България – Куба"

Членове:

Боян Ангелов - председател на СБП

Весела Груева - заместник-председател на БАС

доц. д-р Емилия Лазарова - историк

Къдринка Къдринова - журналист, писател - председател на Асоциация на испаноговорящите журналисти

Лъчезар Еленков - поет, главен редактор на в-к "Жарава"

Радост Мазганова - учител по испански език в 49 ОУ с изучаване на испански език "Бенито Хуарес", гр. София

Снежана Тодорова - председател на СБЖ

проф. Стоян Домусчиев - художник

Тамара Такова - университетски преподавател по испански език, председател на Асоциацията за приятелство "България - Куба"

Татяна Досева - Директор на Националния дворец на децата

Янка Такева - Председател на СБУ

Мотото на конкурса тази година беше "Младежта на Куба за солидарност, мир и приятелство с народите", а "подсказките" на организаторите към учениците бяха към няколко направления:

А. Приятелство и солидарност в културата, спорта, социалния живот и международните връзки между младежите.

Б. Международната бригада за солидарност с Куба "Хосе Марти" - българско участие.

B. Други теми по мотото на конкурса.

Приемаха се творби на български и испански език, а рисунките, разбира се, не се нуждаеха от думи.

Много научиха българските деца за Куба, разказаха за историята; географията; икономиката; туризма; културата; образованието; медицината; герои и творци на литературата и изкуствата в борбата за независимост на Куба: Хосе Марти, Че Гевара, Антонио Масео, Николас Гилен, Ърнест Хемингуей, Франк Паис, Фидел Кастро и др. Проучиха връзките на България с Куба в различни области; договорите за сътрудничество, взаимопомощ и съвместни проекти между двете държави и между обществени организации в сферата на икономиката, културата, образованието, спорта и т. н.

На тържеството, освен членовете на организационния комитет и представители на подкрепящите институции, присъства лично посланикът на Куба у нас Педро Пабло Сан Хорхе. Негово превъзходителство разказа не само за впечатленията си за конкурса, но и за многобройните срещи с деца и възрастни в цяла България, изкуши се да сподели, че много от призьорите от първите конкурси са известни лица на българската политика и култура и дори… са членове на правителството.

Церемонията се превърна в спонтанен празник за всички. Деца от танцовите групи на Двореца на децата представиха наистина огнени кубински танци, а рисунките от конкурса се превърнаха в част от картинна галерия в самата зала.

Първенците във всички категории, освен грамоти и предметни награди, получиха и невероятна изненада – почивка в морския Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия".

И, накрая, искаме да ви направим съпричастни на това вълнуващо тържество: 

Пазим езика си!
 

Ученици от СУ "Васил Левски" на четвърта среща по проект "Remain On Board!" в гостоприемна Сицилия
 

XIX международна студентска конференция по Балканистика