Изключителна победа на нашата Цветелина!

30.08.2018 г., 13:53
Изключителна победа на нашата Цветелина!

От 23 до 25.08.2018 в гр. Орел, Русия се проведе първото Световно първенство по самбо за ученици (това са ученици, които не са от спортни училища и академии).

Участието на българските ученици изцяло се финансира от МОН.

А тъй като троянските състезатели са едни от силните в България и не се обучават в специализирани спортни училища, Министерството на образованието и науката избра нашето училище да представя България на този форум. Аз бях определен за учител-треньор на отбора, състоящ се от четири девойки и четирима юноши.

За наша голяма радост и гордост, нашата Цветелина Маринова завоюва златния медал в категория до 65 кг. и стана първата световна шампионка от такъв форум, както и единствената българка, стъпила на най високото стъпало на почетната стълбичка на шампионата в Русия.

Цветелина е и единствената състезателки от всички нации, разбила руската хегемония в отделните категории (във всички останали категории шампионки са рускините).

Да мерят сили в гр.Орел, пристигнаха 163 самбо бойци от 21 страни по света: Армения, Беларус, България, Грузия, Германия, Гърция, Индия, Израел, Казахстан, Кипър, Киргизстан, Латвия, Литва, Молдова, , Румъния, Таджикистан, Узбекистан и Франция.

В тази конкуренция България извоюва още две бронзови отличия – на Ива Иванова (категория 48 кг. при кадетките) и Ивелин Танковски (категория 46 кг. при кадетите), както и едно пето място на Крум Цеков (категория 84 кг.).

И - още нещо съвсем немаловажно.

В краѝното отборно класиране по нации България (респективно СУ "Васил Левски", Троян се) класира на трето място

Николай Матев 

Пазим езика си!
 

Ученици от СУ "Васил Левски" на четвърта среща по проект "Remain On Board!" в гостоприемна Сицилия
 

XIX международна студентска конференция по Балканистика