Втора среща по проекта "Remain On Board! Learning Journeys in Educational Robotics” на програма "Еразъм+"

22.10.2018 г., 23:03
Втора среща по проекта "Remain On Board! Learning Journeys in Educational Robotics” на програма "Еразъм+"

Смислена, вдъхновяваща и емоционална – така нарекоха втората си среща по проекта "Remain On Board! Learning Journeys in Educational Robotics” участниците в нея. 24 ученици и 8 преподаватели от Италия, Полша и Румъния бяха гости на СУ "Васил Левски" в седмицата от 15. до 21.октомври. Проектът е по програма "Еразъм+" и е с период на реализация 2017- 2019 година. Екипът от училището включва координаторите Поля Минкова и Цветлина Митева, както и преподавателите Илиян Ковачев и Мария Кинова. Българските ученици, които работят по проекта, са 20 и са от X, XI и XII клас.

Групата беше посрещната от екипа по проекта и поздравена от Гласът на България – Радко Петков. Първият ден от посещението включваше представяне на всяко училище, на града и на страната му с мултимедийна презентация, посещение на Троянския манастир и на Националното изложение на художествените занаяти в Орешак. Там всеки имаше възможност сам да изработи керамичен съд и да го вземе за спомен със себе си.

Вторият ден чуждестранните ученици приготвиха традиционна българска баница с любезното съдействие на г-жа Мартинова и ученици от професионалната паралелка. След обяд бяха топло посрещнати от кмета на града г-жа Донка Михайлова и от г-жа Иванка Джабраилова – Началник на отдел "Култура, спорт и младежки дейности" в Община Троян. Последва състезание "Съкровищница на знания", което се проведе в емблематични за града ни сгради – музея, читалището, библиотеката, Серяковата къща, Шошковата къща.

На 18 октомври групата посети архитектурно- етнографския комплекс "Етъра" и старата столица Велико Търново.

Петъчният ден беше изцяло посветен на дейности по проекта "ROBO”. Проведе се състезание между отборите от четирите страни, в което победител стана румънският екип. Следваха три часа работилници по роботика на 60 ученици от четирите страни- участнички в проекта и с партньорите ни от Академия "Роботика" . Целта на работилниците беше да събудят интереса към нови технологии на максимално много ученици, да развият тяхното мислене и да усъвършенстват ключови умения, необходими за успешното им професионално развитие в бъдеще. Академия "РОБОТИКА" е популярна със собствените си учебни материали и организираните обучения, развиващи логическото мислене и техническото образование на ученици между 1 и 12 клас.

Денят приключи с официална вечеря за всички ученици, учители и родители. Екипът на проекта от СУ "Васил Левски" сърдечно благодари на 24-те семейства, отворили домовете и сърцата си за чуждестранните ученици и грижили се за тях като за свои деца през седмицата.

Изрази задоволството си от ползотворното сътрудничество между партньорите през първата година от реализирането на проекта и пожела успехи и през втората.

С традиционни подаръци от България, с много емоции и незабравими спомени си тръгнаха учениците и учителите им от Италия, Полша и Румъния. Обещаха си да запазят дълго новите приятелства и да чакат с нетърпение следващата среща през февруари в Полша.

Поля Минкова и Цветлина Митева – координатори на проекта

 

eTwinning обучение на учители по български език и литература в Троян
 

ВАЖНО!!! НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА ПРИЕМ СЛЕД 7-ми КЛАС
 

ДВАМА НАШИ УЧЕНИЦИ С ПЪЛНИ СТИПЕНДИИ ЗА УЧАСТИЕ В UNICAMP- ПРОФЕСИИ ОТ БЪДЕЩЕТО