Виртуалните пътешественици от 11 клас посетиха Крушунските водопади и Деветашката пещера

01.11.2018 г., 05:14
Виртуалните пътешественици от 11 клас посетиха Крушунските водопади и Деветашката пещера

"И най-дългото пътуване започва от първата крачка" - Лао Дзъ

В началото на месец октомври нашият клас гласува информация за коя известна личност, природна забележителност, паметник на културата, традиционно ястие и занаят да бъде включена в Пътеводителя на виртуалния пътешественик по проект "Виртуален пътешественик". Избрахме да разкажем на своите нови приятели от Испания, Германия, Полша, Италия и Португалия за Крушунските водопади.

За да съберем информация и да направим снимки, на 27 октомври посетихме водопадите и Деветашката пещера. Те несъмнено са едно от най-красивите и интересни места за туризъм в България. Крушунските водопади са най-голямата водна каскада в България. Разположено в изключително карстова област, село Крушуна попада в източния край на Деветашкото плато. Там се намира и местността "Маарата", като буквално преведена думата "Маара" означава "пещера". Мястото е много красиво. До него се стига по екопътека, която обикаля след водни каскади, дървени мостчета и панорамни площадки. Водата е искрящо синя, а мека дантелена пяна се образува на местата, където водата докосва земята.

Интересна забележителност, само на 30 километра от село Крушуна, е и Деветашката пещера. Тук е сниман един от популярните и любими филми на много от нас – ,,Непобедимите 2". Пещерата има два клона – през единия тече малка рекичка, а преди да се влезе, се минава през мост, дълъг около 100 метра. В пещерата е студено. Тук живеят много застрашени видове прилепи. Има и красиви сталактити и сталагмити. Интересен факт е, че местните хора я наричат "Окната" заради седемте отвора в тавана.

Направихме много снимки, с които да илюстрираме информацията. Е, не мина и без обичайните маймунджилъци…Но с нетърпение очакваме следващото реално и виртуално приключение!Андрей, Добромир и Станислав

11а клас 

eTwinning обучение на учители по български език и литература в Троян
 

ВАЖНО!!! НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА ПРИЕМ СЛЕД 7-ми КЛАС
 

ДВАМА НАШИ УЧЕНИЦИ С ПЪЛНИ СТИПЕНДИИ ЗА УЧАСТИЕ В UNICAMP- ПРОФЕСИИ ОТ БЪДЕЩЕТО