Какво може да означава за децата посещението в музей?

01.11.2018 г., 09:48
Какво може да означава за децата посещението в музей?

Често слушаме как едно посещение в музей или история от книга е довело до голямо решение или промяна в нечий живот. Запитахме се какво може да означава за едно дете посещението в музей и решихме да поканим малките ученици от 1 б клас да отидем заедно в Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства. Ние, виртуалните пътешественички от 10 и 11 клас, да проучим историята на Троян и безспорно най-известния занаят - грънчарството, а първолаците да се запознаят с експозицията на уникалния за страната и единствен по рода си музей. В залите на този културен обект в детайли са показани както занаятчийските изделия, така и инструментариумът, с който те са изработени. Събраната от нас информация и направените снимки ще бъдат включени в Пътеводителя на виртуалния пътешественик.

От разказите на уредниците г-жа Минкова и г-жа Йотова и от предоставените от г-жа Елеонора Авджиева любопитни факти за Троян се запознахме с историята на нашия град и с традициите на местните занаяти. С огромен интерес децата от първи клас обхождаха с очи витрините с керамични съдове, които са с различна форма и приложение и греят с декоративните си орнаменти - кръгообразни, вълнообразни, дъгообразни и зигзагообразни линии и шарки в жълто, синьо, зелено, червено, напомнящи формата на цветя, розетки, листа, оченца и други. Те научиха още, че грънчарството е трудоемък занаят и изисква търпение. Всяко изделие преминава през етап на оформяне, съхнене, печене, глазиране, пак печене, охлаждане и обветряне... и живее свой живот, общувайки с майстора, вятъра и времето. Керамиката не е оставила равнодушен никой творец и естет от древността до днес.

Първокласниците останаха с трайни впечатления от посещението в музея. Ние научихме, че действията играят съществена роля за опита и паметта на хората. Да се види и чуе невинаги е достатъчно! Трябва да е включено и "учене чрез правене". Осигурените в Музея реалност, вглъбяване, динамизъм, отношение, персонализиране, изненада и споделяне позволяват експозицията да оживее за децата. Дейностите се вписват в сюжет, който е пълен с подробности, стимулиращи разпознаването и паметта.

След посещението в музея "интервюирахме" първокласниците: Кой предмет бихте искали да имате вкъщи? Ако някой от предметите в музея може да разказва история, какво ще ви каже той? От забавните и изпълнени с вълнение отговори разбрахме, че посещението в музей е важно за всяко дете. Така нещо странно се превръща в нещо познато, представяйки непознатото като част от ежедневието.

Малките ученици от 1 б и 3 б клас са част от международния екип по проект "Culture 4 Kids” и по свой забавен и интересен начин ще се запознаят с културата и традициите на нашия град, учейки извън своята класна стая.

Николета, Маргарита и Надежда, 11 а клас 

Още практически занимания на иновативните паралелки
 

Резултати от деветото състезание по английски език
 

Второ място за Маргарита Тотева