Първа среща по проекта – първа стъпка по пътя на културния обмен и искреното приятелство

13.11.2018 г., 02:13
Първа среща по проекта – първа стъпка по пътя на културния обмен и искреното приятелство

Една изключителна, наситена с позитивизъм, приятелство и експресивност седмица премина в СУ "Васил Левски". От 5. до 9. ноември ученици от 10. и 11. клас посрещнаха своите нови приятели от Португалия, Испания, Италия, Германия и Полша. Заедно тръгнаха по пътя между реалното и виртуалното, твориха, забавляваха се, обогатяваха своите знания и усъвършенстваха своите умения. Младежите са част от реализирането на проекта "Виртуален пътеводител", чийто координатор е Валентина Маринова.

Целта на международния обмен беше: чрез участие в неформални дейности да се мотивират младите хора да общуват на испански и английски език; гостите да се запознаят с културата и традициите на България; учителите да споделят добри практики, свързани с активно използване на новите технологии и различни уебинструменти в преподаването на испански и английски език; всички да работят съвместно в една позитивна и градивна училищна и извънучилищна среда.

На 5. ноември гостите бяха посрещнати с питка и шарена сол от облечените в пъстри народни носии Николета, Мария и Радина. Директорът на нашето училище, г-жа Вяра Дочева, и учениците от 10. и 11. клас ги приветстваха с "Добре дошли". Всеки гост беше дарен с керамично звънче и китка здравец. Приятелите ни от петте държави получиха подаръци и изгледаха филми за България и СУ "Васил Левски".

Шестима ученици от нашето училище, Андрей, Добромир, Станислав, Никол, Николета и Маргарита, бяха лидери в играта "Фото сафари". Чрез нея гостите посетиха и разгледаха най-известните културни забележителности в нашия град. Всеки международен отбор получи таблети и скрити в QR кодове задачи, свързани с местата, които посещават. Културната обиколка на града беше документирана чрез забавни снимки, направена от нашите млади фотографи Надежда и Мария.

Международният екип от виртуални пътешественици се срещна в Общината със заместник-кмета г-жа Розалина Русенова. Тя също ги приветства с "Добре дошли", разказа им за града и пожела успех на младите хора. Тереза Георгиева представи презентация "150 причини да посетиш Троян". Гостите изгледаха филма с 3Д мапинг шоуто, представящо историята на нашия град, и получиха подаръци от г-жа Русенова.

Следобед се проведоха интерактивни уроци по испански и английски език от Ренета Христова и Мирослава Йовчевска. Нина и Яна от 11.а клас визуализираха на испански език образователната система в България. Ученици от всяко училище- партньор представиха своя роден град и училище чрез филми и презентации.

Вторият ден също беше изпълнен с незабравими преживявания. За първи път гостите от Португалия, Испания, Италия, Германия и Полша се докоснаха до уникалното грънчарско изкуство. Те седнаха пред грънчарското колело и с помощта на майсторите Румен и Стела Георгиеви направиха свое керамично изделие. Декорираха с техника "сграфито".

Момичетата и момчетата посетиха Националното изложение в с. Орешак. С интерес и любопитство оглеждаха всичко изложено в палатите. Спираха се, снимаха. Домакините от 10. и 11. клас с желание влязоха в ролята на гидове. Последва приятна слънчева разходка до Троянския манастир. Радина разказа на гостите за историята на обителта, за светостта на иконата на Богородица. Снимките тук бяха многобройни и запечатаха емоционалността в очите на младите хора.

Третият ден от международния обмен премина под знака на две много различни по своята същност изкуства - кулинарното и танцовото. Докато единият екип под ръководството на Атанаска Христова, Ренета Христова и учениците от 11.клас Стефка, Мария и Радина изучаваше стъпките на правото хоро, другият екип се трудеше над готварската печка под зорките напътствия и професионален поглед на Милена Мартинова. Гостите за първи път правиха таратор, мусака, баница и тиква с орехи и мед. Размяната на екипите даде възможност на всички гости да усетят тръпката от придобиване на танцово умение и от приготвянето на свое традиционно българско ястие. Гости и домакини дегустираха резултатите от екипната работа.

Денят продължи с представяне на презентации и филми за традиционни занаяти от всички страни-партньори. Николета, Петя и Спас запознаха гостите с историята на керамичното изкуство в Троянския край. Учениците от Германия разказаха за един малко познат у нас занаят - този за производството на бира. След представянето участниците в срещата споделиха впечатления, разговаряха оживено. За гостите имаше специално подготвена игра "Какво знаеш за България". Домакините връчиха на участниците сертификатите за участие в международния проект.

Преди да отпътуват обратно към дома, учители и ученици от Португалия, Испания, Италия, Германия посетиха Велико Търново. Единадесетокласниците и техните класни ръководители Радостка Петкова и Пешка Вачева бяха подготвили информация за старопрестолния град и по пътя разказваха, а гостите с интерес изслушваха и се подготвяха да видят нещо различно и уникално. Учителите домакини представиха маршрута на пътешествието, а когато автобусът навлезе в града, бяха вещи екскурзоводи на своеобразната панорамна обиколка с интересните уточнения за обектите и местата наоколо. Групата посети парка "Мини България". От това интересно място всички видяха извисяващия се гордо от хълма Света гора Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" и крепостта Царевец. След краткия разказ за историята на града групата посети крепостта. Много моменти от видяното бяха запечатани със снимки, а гостите бяха във възторг от видяното. Още по-впечатлени останаха те от Самоводската чаршия. Надникваха с интерес в малките дюкянчета, оглеждаха изделията на местните майстори с любопитството на пътешественика и си купиха сувенири за спомен от уникалното възрожденско местенце. Пешеходната обиколка продължи с представяне на Паметника на Асеневци и Художествената галерия. Оживените разговори между гости и домакини показаха, че пътуването ги е обогатило с много емоции и е натрупало в съзнанието им прекрасни и запомнящи се спомени. Затова и завръщането в Троян беше съпътствано със споделени впечатления и зареждащи градивни мисли. Вечерта бе заключителното събитие в ресторанта на "Троян Плаза". Учениците пяха, танцуваха, истински се забавляваха. Това е най-красноречивото доказателство, че преминалите дни са родили нещо красиво – съвместно искрено приятелство. Приятелство, в което езикът не е пречка, а културните различия не разединяват. Едно приятелство, съхранено в душите, сърцата и мислите на българи, португалци, испанци, италианци, немци и поляци!Радостка Петкова, учител в СУ "Васил Левски", Троян 

КОНКУРС ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УЧЕНИЧЕСКИ СЪВЕТ
 

Доблестна постъпка на деветокласници!
 

142 години от превземането на Троянския проход