СТЕФАН ПЕНЧЕВ – ФИНАЛИСТ НА СЪСТЕЗАНИЕТО ЗА АНГЛИЙСКИ ПРАВОПИС

25.03.2019 г., 17:39
СТЕФАН ПЕНЧЕВ – ФИНАЛИСТ НА СЪСТЕЗАНИЕТО ЗА АНГЛИЙСКИ ПРАВОПИС

Стефан Пенчев и Калоян Ковачев, финалистите от училищния кръг на състезанието по правопис на английски език Bulgarian National English Spelling Bee, взеха участие в регионалния етап, който се проведе на 24.03.2019 в ОУ "Димитър Благоев" в гр. Велико Търново.

Участваха 60 ученици от Велико Търново, Плевен, Тетевен, Горна Оряховица, Павликени, Лясковец, Габрово, Троян, Севлиево и Ловеч. За наша голяма радост седмокласникът Стефан Пенчев се нареди сред тримата победители в регионалната квалификация и получи правото да участва във финала на състезанието, който ще се проведе в Американския колеж, гр. София на 21.04.2019 г.

Четвъртокласникът Калоян Ковачев също показа отлични знания и концентрация в много оспорвано и напрегнато състезание и съвсем малко не му достигна също да се класира напред.

Участниците и учителите-координатори получиха специални грамоти, а тримата победители в състезанието – медал и право на участие във финала на състезанието, който ще се проведе за девета поредна година. Там най-добрите състезатели от цялата страна ще премерят сили за първото място. Класиралите се за финала ученици, заедно с техните преподаватели по английски език, ще получат специална награда от организаторите – летен езиков лагер.

Националното състезание по правопис на английски език (Bulgarian National English Spelling Bee) се организира от Фондация "Корпус за образование и развитие – КОРПлюС" и се осъществява в партньорство с Фондация "Америка за България”, Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката.

Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите произнасят буква по буква различни думи на английски език. Състезанието се провежда за първи път в САЩ през 1925 г. Интересът към него нараства с всяка изминала година, като броят на участниците само в САЩ надхвърля 11 милиона. Освен в САЩ, състезания по правопис се провеждат в много други страни по света. 

Пазим езика си!
 

Ученици от СУ "Васил Левски" на четвърта среща по проект "Remain On Board!" в гостоприемна Сицилия
 

XIX международна студентска конференция по Балканистика