Откриватели в страната на откривателите

08.04.2019 г., 23:25
Откриватели в страната на откривателите

От 24. до 29. март 2019 г. Андрей, Добромир, Мартин, Маргарита и Яна, ученици от 11а клас, "пътешестваха" в далечна и непозната страна, която се намира на другия край на Европа. Както за повечето българи, така и за виртуалните пътешественици Португалия е страната на мореплавателите – от Средновековието и на футбола – днес, с две емблематични личности – Васко да Гама и Роналдо. Те научиха, че Португалия е по-малка по площ от България, но с население над 10.5 милиона души. Има континентална част и няколко острова в Атлантическия океан – Азорските и островите Мадейра. От 1722 г. до 2002 г. националната парична единица е била португалското ескудо. Kакто споделиха единадесетокласниците - не е трудно да се влюбиш в Португалия. Там всичко е плам, море, вино, музика и невероятни цветове.

Виртуалните пътешественици от 11а, заедно със своите връстници от Италия, Полша, Германия и Испания, участваха в третата работна среща по проект "Viajero Virtual" по програма "Еразъм+" в гр. Barcelos. Домакините от "Escola Secundária de Barcelos" бяха подготвили дейности, чрез които да представят на своите приятели и партньори португалските история, култура и традиции. Училището е част от "Agrupamento de Escolas de Barcelos" заедно с една детска градина, 7 основни и едно професионално училище.

По време на първия ден от визитата всяка група от млади откриватели представи своята страна с презентация, включваща 5 неща, които биха изненадали един чужденец, ако я посети. Те се срещнаха и разговаряха с кмета на града; участваха в игра на открито "Peddy Paper", чрез която се запознаха с историята на малкия крайречен град.

Вторият ден включваше няколко турнира. Участниците в международната среща премериха сили както в класната стая чрез виртуална игра на испански език, така и чрез организираната дейност "Sports Fit". Момчетата и момичетата показаха знания и умения не само в спортния салон на дюшеците, гредата и трамплина, но и по испански език.

В края на визитата участниците в срещата имаха възможност да посетят и да разгледат град Порто – втория по големина град в Португалия. Разходката с лодка по река Доуро донесе незабравими преживявания на пътешествениците. Реката предоставя възможност да се разгледат най-разпознаваемите символи на града – мостовете Дом Луиш I и Доня Мария Пиа, които са били едни от железните чудеса на Европа преди построяването на Айфеловата кула. Разходката показа на откривателите, че Порто е град, приличащ на сандък с пиратско съкровище, в който можеш да прекараш цял живот, без да ти омръзне.

Пътуването до "края на Европа" и срещата с близки приятели остави в сърцата на единадесетокласниците прекрасни спомени за океана, слънцето и… едно забележително и красиво кътче от света – Португалия! 

Дървена ваканция!!!
 

Урок- добра практика по Компютърно моделиране и математика с ученици от 4а клас
 

Националното КЛЕТ състезание по немски език