Учене в музея, учене "без учебници"

02.06.2019 г., 12:26
Учене в музея, учене "без учебници"

От 27 до 31 май 2019 г. нашето училище беше домакин на третата среща по проект "Култура за деца извън класната стая" ("Culture 4 Kids Beyond the Textbook") по Програма "Еразъм+". Проектът стартира през септември 2018 и се реализира с учители и ученици от начален етап от България, Италия, Ирландия, Франция, Португалия и Кипър. Основната му цел е малките ученици да научат повече за традициите, обичаите и културата на своята и на партньорските страни, като преподаването и ученето излязат извън класната стая. Проектът е с продължителност две години и работен език английски. Чрез проектната работа децата имат възможност да развият своите умения да търсят и намират решения, да бъдат креативни и отговорни, да работят в екип, да оказват помощ и подкрепа и да изградят навици за активна учебна дейност.

Целта на проекта е у малките ученици да се провокира желание и интерес към неформални практически дейности, които насърчават придобиването на знания и умения в областта на културното наследство; да се повиши качеството на образованието в ранна детска възраст чрез дейности "извън" учебника.

Темата на работната среща в Троян беше "Учене в музея". В програмата на събитието бяха включени дейности "без учебници", представящи както музея и библиотеката като ефективна учебна среда, така и доброто сътрудничество между учителите от СУ "Васил Левски", институциите в града и представителите на местната общност.

На 27 май гостите бяха приветствани с "Добре дошли!" от директора на училището г-жа Вяра Дочева и ученици от начален етап. Учителите от Италия, Ирландия, Франция, Португалия и Кипър се запознаха с историята и културните забележителности на България и на Троян чрез интерактивните игри "Какво знаете за България?" и "Пет места, които трябва да посетите в Троян". В нея взеха участие ученици от VI, X и XI клас. Анна- Мария, Дориана, Цветомила, Стефани, Надежда, Радина, Михаела и Мартина показаха отлични комуникативни умения по английски език, влизайки в ролята на лидери на интернационални отбори.

Международният екип, работещ по проект "Culture 4 Kids", се срещна и разговаря с г-жа Розалина Русенова, заместник- кмет на Троян. По време срещата ученици от IV, VI, X и XI клас представиха проектите по Програма "Еразъм+", в които СУ "Васил Левски" е координатор и партньор. На нея присъстваха представители на Община Троян, местната общност, ученици, учители и родители.

На 28 май в Информационно-културния център на града бяха представени два традиционни занаята – грънчарство и плъстене на вълна. Учители и ученици овладяха нови умения под вещото ръководство на майсторите грънчари Румен и Стела Георгиеви и на майсторката на плъсти Светла Чиракова.

Съвместно с уредниците в Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян на 29 май беше подготвен и реализиран урок "Тъкани и традиционни носии". Малките ученици от IБ клас и техните гости с интерес слушаха разказa на уредниците и предоставените любопитни факти за традиционните носии в нашия край. "Облякоха" кукли в български народни носии.

В Троянската библиотека учениците от партньорските училища представиха презентации, включващи информация, снимки и рисунки, събрани при проучване историята на родния край и местните занаяти. Директорът на френското училище връчи на г-жа Вихра Петрова книга, специален подарък от кмета на град Ouistreham г-н Charly Triballeau.

Културната програма отведе учителите от Италия, Ирландия, Франция, Португалия и Кипър в Националното изложение в с. Орешак и Троянския манастир.

Отминалата работна среща е доказателство, че дейностите "без учебници" в музея или библиотеката е чудесна възможност за неформално учене и прилагане на получените в клас знания на практика. Творчески процес, който позволява на малките ученици по интересен и нетрадиционен начин да проверят уменията и компетенциите си и да изразят своите идеи. 

Дървена ваканция!!!
 

Урок- добра практика по Компютърно моделиране и математика с ученици от 4а клас
 

Националното КЛЕТ състезание по немски език