Моливко с нови приятели

09.12.2019 г., 06:03
Моливко с нови приятели

На 6 декември СУ "Свети Климент Охридски" стана домакин на вълнуваща среща между ученици със сходни интереси - от групата на г-жа Ръбачева "Програмиране за деца" и тези от групата "Кодиране и роботика" при СУ "Васил Левски".

Малките ученици от училището домакин представиха на своите гости уменията си за програмиране с робота Моливко. София разказа за средата с отворен код – mBlock 3, която се използва за програмиране на робота, и направи демонстрация с него. Всички с интерес наблюдаваха как Моливко чертае квадрат.

Участниците в срещата се разделиха и работиха в смесени отбори. Всеки – с различна задача. Направена беше демонстрация на постигнатото.

Кой е Моливко?

Той е MBlock рисуващ робот. Предназначен е за деца и за неговото програмиране не се изисква знания и умения за програмиране. Средата с отворен код mBlock 3 е идентична със Scratch. Роботът се движи с помощта на стъпкови мотори и може да измине точно определено разстояние, да направи завой по зададени градуси и да рисува с поставения в него маркер. Моливко разполага със серво механизъм, с който може да повдига и спуска маркера. Роботчето има щипка, с която да захваща и премества предмети. Очите му са ултразвуков сензор за разстояние. На долната страна има сензори, с които различава черно и бяло поле, както и нюанси на сивото. Те се използват за следене на линия. 

Дървена ваканция!!!
 

Урок- добра практика по Компютърно моделиране и математика с ученици от 4а клас
 

Националното КЛЕТ състезание по немски език