Урок- добра практика по Компютърно моделиране и математика с ученици от 4а клас

04.02.2020 г., 09:20
Урок- добра практика по Компютърно моделиране и математика с ученици от 4а клас

Учебното съдържание по компютърно моделиране поставя пред четвъртокласниците много предизвикателства. То е сложно и често абстрактно, но може да се усвои лесно от малките ученици, ако се представи по забавен и достъпен начин. Ученето чрез действие превръща децата в партньори на техния учител в учебния процес по начин, който отговаря на техните потребности и им позволява да се учат от собствения си опит. Така се провеждат уроците в начален етап в нашето училище. На 22. януари 2020 год. в училището се проведе урок – добра практика по Компютърно моделиране и математика с ученици от 4. клас. На него присъстваха г-жа Светла Христова, старши експерт за обучението в начален етап, директори, заместник-директори, главни и начални учители, учители по информационни технологии от общините Ловеч, Троян и Априлци.

Малките ученици от 4А демонстрираха отлични умения за комбиниране на различни блокове за създаване на изчислителни програми в Scratch, чрез които да решават задачи с намиране обиколката на геометрични фигури, страна на фигура, лице на квадрат и т.н. Урокът даде възможност децата да експериментират и да приложат на практика наученото в часовете по математика и компютърно моделиране.

Scratch е среда за програмиране, позволяваща да се създават анимирани истории, интерактивни игри и сценарии за филми. За да се програмира със Scratch не са нужни предварителна подготовка и познания по език за програмиране, тъй като програмите се изграждат с помощта на шарени блокчета, подобно на пъзел. Дизайнът на средата е опростен, което дава възможност с нея да работят и малки деца. Scratch позволява на децата, докато се забавляват с изображения, звуци и анимация, лесно да усвоят принципите на визуалното програмиране. Scratch дава свобода за моделиране на различни обекти от околната среда, като по този начин обогатява културата на децата и развива творческото мислене и уменията за комуникация. 

Дървена ваканция!!!
 

Националното КЛЕТ състезание по немски език
 

КОНКУРС ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УЧЕНИЧЕСКИ СЪВЕТ