Национален литературен конкурс "Море 2018"

Национален литературен конкурс "Море 2018"
Конкурсът се организира от читалище "Св. Св. Кирил и Методий 1985“ със съдействието на Община Бургас и се провежда от 2003 г. във връзка с патронния празник на читалището 11 май, деня на светите братя Кирил и Методий.

Литературният конкурс "МОРЕ“ включва кратки литературни жанрове - стихотворения и есе. Той е явен и в него могат да участват всички желаещи на възраст от 15 до 25 години.

Партньори: Издателска къща “Знаци”, Издателска къща "Хермес“ и Регионална библиотека "Пейо Яворов“.

Медиен партньор: в. Черноморски фарИЗИСКВАНИЯ И УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

- Допускат се за участие само творби на морска тематика.

- Приемат се за журиране:

СТИХОТВОРЕНИЯ - до пет броя или цикъл, в т. ч. и хумористични.

ЕСЕТА - до три броя.

- Произведенията се изпращат на e-mail: chitalishte_km@abv.bg текстов формат - docx и не се връщат.

- В конкурса участват непубликувани и неучастващи към момента в други конкурси произведения.

- В отделен файл: име, телефон/GSM и e-mail адрес на автора, копие от лична карта (За удостоверяване годините на автора.Читалището e регистрирано по Закона за защита на личните данни), учебно заведение, принадлежност към литературна формация (ако има такава).

Краен срок за предаване на творбите 13 април 2018 г.НАГРАДИ

Голяма награда на журито - статуетка, грамота, парична награда и издаване на стихосбирка от Издателска къща "Знаци“ с творби на наградения автор.

Специална награда - текст за песен. Определя се от композитора Стефан Диомов.

Награда на Регионална библиотека "П. К. Яворов“ – Бургас

Награда на книжарница "Хермес“ – Бургас

Освен посочените, за всеки жанр се излъчват по три награди - І, ІІ и ІІІ (парична и предметна награда и грамота).

Номинираните творби се отпечатват в сборник след всеки две поредни издания на конкурса.

Наградените от журито творби се публикуват във вестник "Черноморски Фар“ и в сайта на читалището www.chitalishte-км.org и Facebook: Читалище "Св. Св. Кирил и Методий 1985“ – Бургас.

На наградените участници се изплащат пътни разходи за участие в тържеството по връчване на наградите.
  МЕЖДУНАРОДЕН ЕПИСТОЛАРЕН КОНКУРС

МЕЖДУНАРОДЕН ЕПИСТОЛАРЕН КОНКУРС
"Български пощи" ЕАД стартира националния етап от 47-ия международен епистоларен конкурс за млади хора на Всемирния пощенски съюз и ЮНЕСКО.

Темата на конкурса е "Представете си, че сте писмо, пътуващо във времето. Какво послание искате да предадете на своите читатели?"

В международното състезание могат да участват само деца на възраст до 15 години. Националният етап в различните страни се организира от задължените пощенски оператори и писмата се изпращат чрез тях. Международното бюро на ВПС не приема съчинения, изпратени от училища или от частни лица.

Всяка от допуснатите до конкурса творби трябва да отговаря на следните условия:

• Да бъде написана като писмо до приятел, близък, известна личност и пр., като

съдържа всички обичайни за писмото елементи (адрес на подател и получател, обръщение, поздрави, подпис).

• Да съдържа не повече от 1000 думи.

• Стриктно да се придържа към зададената тема.

• Авторите следва да се въздържат от изтъкването на каквито и да е политически и религиозни мнения.

• Нов момент в изискванията за 2018 година е в текста по никакъв начин да не се споменава името на държавата на автора, както и всякакви връзки и препратки към нея.

Желаещите да участват в конкурса, които отговарят на възрастовите условия, могат да изпратят своите съчинения не по-късно от 31 март 2018 година на адрес: "Български пощи" ЕАД, ул. "Акад. "Стефан Младенов" 1, бл. 31, 1700 София, за Иванка Паунова.

Към съчинението трябва да има придружително писмо с информация за неговия автор: три имена и адрес; пол, възраст, дата на раждане; име и адрес на училището, клас; копие от ученическата карта; телефон за връзка.

Победилото в националното класиране писмо ще бъде изпратено за участие в международната надпревара с другите национални победители.

Отличените от "Български пощи" ЕАД послания ще получат своите награди и поощрения в навечерието на Световния ден на пощата - 9 октомври.
  В очакване на Коледа!

В очакване на Коледа!
Община Троян и Общинска комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните – гр. Троянобявяват

Ученически конкурс за изработване на коледна картичка на тема:

"КОЛЕДНА ПРИКАЗКА“

Регламент за участие:

– Конкурсът е индивидуален.

– Техниката и размерите на картичката са по избор.

– Възрастови групи за участие: I–II кл.; III–IV кл.; V–VII кл.; VIII–X кл.; XI–XII кл.

– Всяка картичка трябва да съдържа коледно пожелание.На отделен лист да бъдат приложени трите имена на ученика, училище, клас и телефон.УЧАСТВАЙТЕ И НАПРАВЕТЕ СВОЯТА НАЙ-КРАСИВА КОЛЕДНА КАРТИЧКА!Най-оригиналните ще бъдат наградени и изпратени за децата в КСУ – с. Дълбок дол и Дом за възрастни хора "Св. Димитър“ – с. Доброданраен срок за предаване на творбите: 12.12.2017 г. в Център за подкрепа за личностно развитие (Шошкова къща) или на педагогическите съветници в училищата.За повече информация: тел. 0878901625
  Календарен план на състезания по математика, информатика, ИТ, лингвистика

Календарен план на състезания по математика, информатика, ИТ, лингвистика
Календарен план на състезания по математика, информатика, информационни технологии и математическа лингвистика през учебната 2017/2018 година

Календарен план на състезания по математика, информатика, ИТ, лингвистика

  СТОП НА ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА!

СТОП НА ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА!
Вземете участие в конкурса "НЕ НА ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА“, организиран от СНЦ "Стоп на войната по пътищата“, родителите на загиналите на връх Великден 2011г. в гр. Симеоновград шест деца и Община Симеоновград

Краен срок за изпращане на рисунките – 10.11.2017г.

Наградите са сериозни: велосипеди, други предметни награди, грамоти.

Пълният регламент можете да свалите от приложения файл:СТОП НА ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА!

  НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРАВОПИС НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК SPELLING BEE

НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРАВОПИС НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК SPELLING BEE
За осма поредна година ученици от цяла България ще могат да се включат в Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което ще се проведе през пролетта на 2018 г.

Spelling Bee е състезание, при което състезателите “спелуват”, т.е. произнасят думи на английски език буква по буква. Подготовката и участието в състезанието стимулира интереса на учениците към английския език, помага им да подобрят правописа и да обогатят речниковия си запас от английски думи, изгражда умения за състезателност и постоянство и дава възможност за изява. Учителите получават допълнителни материали и идеи за разнообразяване на преподаването на английска лексика и граматика в средния курс на обучение, както и възможност да се включат в обучения за професионална квалификация.

Състезанието е насочено към ученици до 14 години и до 7 клас от всички общински, държавни и частни училища в страната. Състезанието се провежда в три етапа: училищен, регионален и национален. Участниците и победителите във всеки етап получават сертификати и други награди, а за финалистите и техните учители ще бъде организиран едноседмичен летен езиков лагер.

Каним всички желаещи училища да се регистрират за участие на сайта на състезанието www.spellingbee.bg. Регистрацията ще започне на 9 октомври 2017 и ще продължи до 25 октомври или до запълване на местата. Училищата, които ще се включат в състезанието с до 15 ученици (вкл.) заплащат еднократно 35 лева такса участие за училище, а тези с над 15 участници - 50 лева.

Spelling Bee 2018 се организира от Фондация "Корпус за образование и развитие – КОРПлюС“ в партньорство с фондация "Америка за България”. Състезанието се подкрепя от Министерството на образованието и науката, Посолството на САЩ и Британски съвет.

За повече информация: www.spellingbee.bg и на тел. 02/4237393 или 0884109088.
  НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ТВОРЧЕСКО ПИСАНЕ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ТВОРЧЕСКО ПИСАНЕ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК
Националното състезание по творческо писане на английски език Bulgarian Creative Writing Competition in English ще се проведе през м. февруари 2018 г. Създадено е, за да насърчи българските ученици да мислят творчески, да пишат и да се забавляват на английски език. През миналата година повече от 4000 български ученици участваха със свои творби!

В състезанието могат да участват ученици от 6-ти до 12-ти клас, които изучават английски език в държавни, общински и частни училища. Състезанието е разделено по възрастови групи, като темите и изискванията на есетата са различни, в зависимост от възрастта на учениците.

В деня на училищното състезание в рамките на един час участниците пишат есе на английски език по една от зададени нестандартни теми (примерно "За какво мислят дърветата“, "Как е изглеждал светът преди хората да могат да говорят?“, "Два долара, едно приключение“, "Дори и да докажеш, че не съм прав, аз никога няма да се съглася с теб“ и др.). Учениците пишат, без да използват речници, учебници и други ресурси, и се оценява предимно творчеството и оригиналността, а не граматиката.Есетата се оценяват от регионално жури (което се състои от англоговорящи специалисти и учители, и поне един човек, който говори английски като майчин език), а най-добрите есета се изпращат на национално жури, което избира победители във всяка възрастова група. Всички участници получават сертификати за участие, а националните финалисти и техните учители - допълнителни награди на специална церемония през м. април 2018.

Състезанието се организира от Фондация "Корпус за образование и развитие – КОРПлюС” с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Посолството на САЩ в България и Американския университет в България.

Регистрацията за състезанието ще започне на 9 октомври 2017 на сайта на състезанието http://www.creativewriting-bg.com и ще продължи до 25 октомври 2017. Регистриралите се училища заплащат еднократно 20 лева такса участие за училище.

Повече информация на сайта на състезанието:

http://www.creativewriting-bg.com/
  КОНКУРС – 180 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛЕВСКИ

КОНКУРС – 180 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛЕВСКИ
Първа езикова гимназия – Варна и Регионално управление на образованието – Варна обявяват

НАЦИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ КОНКУРС И КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА "180 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ – 180 ГОДИНИ БЕЗСМЪРТИЕ“

В конкурса могат да участват ученици от VIII до XII клас.

Учениците разработват проекти под ръководството на научен ръководител или консултант.

Форматът на проектите може да е доклад, историческо или философско есе, компютърна презентация /филм, музикално изпълнение или драматизация.

Изисквания към ДОКЛАДИТЕ (представя се и резюме на доклада):

Да съдържат три структурни компонента:

• Въведение - до 1 печатна страница

• Изложение - до 10 печатни страници

• Заключение - до 1 печатна страница

• Приложения - копия от статии и снимки, публикувани в печатни издания; снимки от личен архив, картички и др.

• Ползвана литература

По отношение на ЕСЕТАТА изискването е да не надвишат 5 стандартни машинописни страници.

При формат КОМПЮТЪРНА ПРЕЗЕНТАЦИЯ до 10 минути:

• Да е изработена на програма Power Point;

• Големина на продукта - от 10 до 20 слайда;

• Задължителна придружаваща информация:

Категория ДРАМАТИЗАЦИЯ:

Учениците представят драматизация на текст от Възраждането на видео файл в рамките на 15-20 минути.

СРОК ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА ПРОЕКТИТЕ:

До 10.11.2017 г. подаване на заявки за участие на e-mail адрес: konkurs.levski@gmail.com или konkurs.levski@abv.bg;

До 24.11.2017 г. изпращане на проектите на e-mail адрес: konkurs.levski@gmail.com или konkurs.ievski@abv.bg, а видеофайловете със записи на драматизация или музикално изпълнение да се представят на електронен носител на адрес: Първа езикова гимназия, Варна 9000, ул. "Подвие" № 29 - за г-жа Нели Димова

За повече информация вижте приложения файл:КОНКУРС – 180 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛЕВСКИ

  БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!

БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!
Включете се в един чудесен конкурс:

Бъдете здрави!

Националният ученически конкурс "Посланици на здравето” се провежда в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора, с цел превенция на поведенческите рискови за здравето фактори, свързани с нeздравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.

УСЛОВИЯ:

Право на участие имат ученици от 1 до 12 клас от цялата страна. Конкурсът ще се проведе в три възрастови категории:

- 1-4 клас;

- 5-8 клас;

- 9-12 клас

ПОДТЕМИ:

Първа подтема: "Пръв бъди без пушене и алкохол ТИ!”

Втора подтема: "Храни се здравословно и спортувай редовно!”

Всеки участник в конкурса следва да избере свое заглавие, в обхвата на горепосочените подтеми.

НАГРАДИ

9 предметни награди, по три във всяка възрастова категория (1-4 клас, 5-8 клас и 9-12 клас), съответно за:

- I (първо) място предметна награда на стойност 700 лв., статуетка, грамота, спортни пособия и книги;

- II (второ) място предметна награда на стойност 600 лв., статуетка, грамота, спортни пособия и книги;

- III (трето) място предметна награда на стойност 400 лв. статуетка, грамота, спортни пособия и книги.

3 поощрителни награди, по една във всяка възрастовата категория (1-4 клас, 5-8 клас и 9-12 клас), съответно за:

- I (първо) място предметна награда на стойност 400 лв., статуетка, грамота и книги;

- II (второ) място предметна награда на стойност 400 лв., статуетка, грамота и книги;

- III (трето) място предметна награда на стойност 400 лв. статуетка, грамота и книги.

1 специална награда предметна награда на стойност 700 лв., статуетка, грамота, спортни пособия и книги.

Пълна информация за конкурса – тук:БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!

  Кандидатствай за стипендия за едногодишно обучение в САЩ

Кандидатствай за стипендия за едногодишно обучение в САЩ
ЗА УЧЕНИЦИ ОТ 9 И 10 КЛАСОт 1 септември 2017 стартира кандидатстването за програма YES, предоставяща стипендии за български ученици, които да прекарат една учебна година в Съединените щати. Програмата е насочена към ученици от 9 и 10 клас и се финансира от държавния департамент на САЩ.Стипендията YES покрива всички разходи, свързани с транспорта до и от САЩ, настаняването в приемно семейство и обучението в американско средно държавно училище, също така медицинска застраховка, месечна издръжка за основни разходи, както и участие в семинари по програмата. Не се покриват разходи за издаване на международен паспорт, разходи за свръхбагаж, за комуникации, за медицински състояния, възникнали преди старта на програмата, както и за зъболекарска грижа, други лични разходи извън месечната издръжка.КАНДИДАТИТЕ СЛЕДВА ДА ОТГОВАРЯТ НА СЛЕДНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ:• Да са родени между 01 януари 2001 и 15 юли 2003• Да са ученици в 9 или 10 клас на средно училище през есента на 2017• Да имат добър или по-висок успех• Да са изучавали английски език и демонстрират доброто му владеене• Да отговарят на изискванията за издаване на американска виза• Да могат да получат международен паспортУЧАСТНИЦИ С УВРЕЖДАНИЯПрограмата предоставя възможност на участници с увреждания също да подадат своите кандидатури. За тях критериите за кандидатстване са малко по-разширени, като могат да участват ученици, записани в среден курс на образование през есента на 2017 и родени между 15 февруари 2000 и 15 юли 2003. За участниците с увреждания са предвидени адаптирани тестове, както и допълнителни семинари свързани със специфичните им нужди в рамките на програмата.ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯПрограма YES се администрира от Американски съвет за международно образование - клон България. За повече информация посетете сайта на организацията (http://ac-see.org/new/yesbulgaria/ ) или се свържете с нейни представители на емаил sofia@americancouncilssee.org или телефони 0877 333 013 или 0879 930 228.Следете актуална информация и във Фейсбук страницитенаAmerican councils BulgariaиYES Bulgaria.За повече информация ИЗТЕГЛЕТЕ ПРИЛОЖЕНИЯ ФАЙЛ!Кандидатствай за стипендия за едногодишно обучение в САЩ

  ОБЛАСТЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС "ИВАН ХАДЖИЙСКИ"

ОБЛАСТЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС "ИВАН ХАДЖИЙСКИ"
Във връзка със 110-та годишнина от рождението на Иван Хаджийски и в чест на 150 години от обявяването на Троян за град СУ "Васил Левски", Троян обявява

ОБЛАСТЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС "ИВАН ХАДЖИЙСКИ" за ученици от прогимназиален и гимназиален етап на образование (5.–12. клас).

Учениците могат да участват в направленията:

1. Литературно произведение (стихотворение, разказ, есе).

2. Изобразителното изкуство (графика, живопис, макет).

3. Мултимедийна презентация.

4. Графичен дизайн (за изработване на специална грамота за конкурса)

Ще бъдат връчени парични и материални награди.

Материалите да се изпращат по пощата или в канцеларията на адрес: гр. Троян-5600, ул. "34-ти троянски полк" № 43, СУ "Васил Левски" (за конкурс "Иван Хаджийски"), както и на електронен адрес: konkurs.xadzhilski@gmail.com.

Краен срок – 5 октомври 2017 г.

Пълна информация можете да намерите в приложения файл:ОБЛАСТЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС "ИВАН ХАДЖИЙСКИ"

  За нашите млади поети - още едно предизвикателство

За нашите млади поети - още едно предизвикателство
Един от най-престижните поетични конкурси в България носи името на големия наш поет Веселин Ханчев. Наградата се присъжда от 1984 и нейни носители са някои от най-ярките български творци: Лъчезар Лазаров, Екатерина Йосифова, Красимира Зафирова, Паруш Парушев…

Организатори и на поредното, 34-то издание на конкурса, са община Стара Загора, библиотека "Родина“ и къща-музей "Гео Милев“.

Наградите са сериозни:

Първа награда - призът Златното яйце и издаване на самостоятелна първа стихосбирка.

Втора и трета награда - парични премии.

Присъждат се и поощрения.

В конкурса могат да вземат участие всички автори, навършили четиринадесет и не по- възрастни от двадесет и пет години към датата на отчитане на конкурса — 03.11.2017 г. (родени след 5 ноември 1992 г.), които нямат издадена стихосбирка.

Всеки кандидат има право да представи от 5 до 10 поетични творби, напечатани в три еднообразни екземпляра.

Творби се приемат до 1 октомври 2017 г.

Пълния регламент на конкурса можете да прочетете тук:За нашите млади поети - още едно предизвикателство

  Първи кръг на състезанието "Longman Competition" ще се проведе на 19 януари, четвъртък, от 14,00 часа в СУ "Васил Левски". За повече информация – Поля Минкова, тел. 0876//93.25.13.

Първи кръг на състезанието "Longman Competition" ще се проведе на 19 януари, четвъртък, от 14,00 часа в СУ "Васил Левски". За повече информация – Поля Минкова, тел. 0876//93.25.13.  ЗА МЛАДИТЕ ТВОРЦИ – ОБУЧЕНИЕ В РЕПУБЛИКА ИНДОНЕЗИЯ
ЗА МЛАДИТЕ ТВОРЦИ – ОБУЧЕНИЕ В РЕПУБЛИКА ИНДОНЕЗИЯ

  НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС "ПАМЕТТА ЗА ЛЕВСКИ ДНЕС"


На 18-ти юли 2017 г. България ще отбележи 180-тата годишнина от рождението на Васил Левски. В тази връзка община Карлово обявява национален конкурс "Паметта за Левски днес“.

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС "ПАМЕТТА ЗА ЛЕВСКИ ДНЕС"

  Национален литературен конкурс "Атанас Далчев"


По случай 80-годишнината от създаването си 105. СУ "Атанас Далчев“ обявява Национален литературен конкурс за написване на есе или стихотворение

Национален литературен конкурс "Атанас Далчев"

  За младите владетели на изящното слово!


Обявен е конкурс за художествени произведения – поезия; есе или разказ; приказка – посветен на предстоящите коледни празници.

Националният конкурс за православна поезия и проза на тема "Рождество на спасителя“ поощрява и стимулира творческите изяви на учениците.За младите владетели на изящното слово!

  Национален ученически журналистически конкурс "Григор Попов"
Национален ученически журналистически конкурс "Григор Попов"

  Заповеди на Министъра на образованието и науката


за провеждане на състезания и олимпиади

Заповеди на Министъра на образованието и науката

  График за провеждане на състезанията на Сдружението на българските начални учители през учебната 2016/2017 г.


съгласно Подкрепящо писмо на Министерството на образованието и науката, изх. № 1103-219/20.07.2016 г.

График за провеждане на състезанията на Сдружението на българските начални учители през учебната 2016/2017 г.

  График за провеждане на ученическите олимпиади и състезания през учебната 2016–2017 година


утвърден със заповед на Министъра на образованието и науката № РД09-1369/15.09.2016

График за провеждане на ученическите олимпиади и състезания през учебната 2016–2017 година

  Национален спортен календар на Министерството на образованието и науката за учебната 2016/2017 година


утвърден със заповед на Министъра на образованието и науката № РД09-13-13/02.09.2016

Национален спортен календар на Министерството на образованието и науката за учебната 2016/2017 година

  Национален календар за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2016/2017 година


утвърден със заповед на Министъра на образованието и науката № РД09-14-68/30.09.2016

Национален календар за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2016/2017 година

  Национален спортен календар за учебната 2015/2016 година


Национален спортен календар на МОН за учебната 2015/2016 година

утвърден със ЗАПОВЕД № 09-1363 от 28.09.2015 г.

Национален спортен календар за учебната 2015/2016 година

  Извънучилищни дейности за учебната 2015/2016 година


Национален календар за извънучилищни дейности (НКИД) на Министерството на образованието и науката за учебната 2015/2016 година, утвърден със ЗАПОВЕД № 09-1358 от 28.09.2015 г.

Извънучилищни дейности за учебната 2015/2016 година

  Олимпиади и национални състезания през учебната 2015-2016 година


ЗАПОВЕД № 09-1418 от 02.10.2015 г. за организирането и провеждането на ученически олимпиади и национални състезания през учебната 2015-2016 година.

Олимпиади и национални състезания през учебната 2015-2016 година