Ивелина Мондешка блестящо представи Троян

Ивелина Мондешка блестящо представи Троян
Ивелина Мондешка от 11 "а“ клас взе участие в Националната ученическа историческа конференция "Европа навлиза в българските земи (втората половина на XIX – началото на XX в.)“. Нейният доклад "Когато Европа дойде под Балкана“ разгледа начина, по който е електрифициран Троян през 1912 г., и построяването на санаториума за гръдноболни през 1905 г. Проучванията на Ивелина, насочвана от научния си ръководител г-жа Цветелина Мутафова, направиха силно впечатление на всички (участниците с изненада научиха, че Троянският санаториум е първият по рода си не само у нас, а на Балканите) – двете са поканени от организаторите за участие в международната ученическа конференция, която ще се проведе през март в Кърджали

Конференцията стартира на 6 октомври в Русенския историческия музей и бе посветена на 10-та годишнина от приемането на България в Европейския съюз. Началото на събитието даде директорът на музея проф. д-р Николай Ненов.

В конференцията участие взеха 26 ученици от цялата страна. В докладите си младите хора проследиха по какъв начин европейските порядки навлизат в различните райони на България и какво влияние оказват върху нашия бит. Задължителният алгоритъм, по който гимназистите бяха подготвили разработките си, включваше посещения на библиотеки и музеи, работа със специализирана литература, ползване на архив, проучване на регионалната преса. "Целта е да се провокира интересът на учениците към миналото и историята и да се развият способностите им в сферата на проучвателната дейност“, обобщи Николай Чакъров, главен учител в СУПНЕ "Фр. Шилер“, Русе и инициатор на проведената конференция. Сред гостите на събитието бяха проф. Красимира Табакова от Софийски университет и доц. Виолета Стойкова от Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий“.

С помощта на фондация "Русе - град на свободния дух“ всичките 26 разработки на ученици са включени в сборник. Той е оформен в три тематични кръга: Образование, Технически новости и Европейското влияние в градовете, които са подчинени на голямата тема за взаимодействието между Европа и българите. Разработките показаха завидно умение у учениците да подберат фактите, да направят нужния анализ и да разкрият картината на промяната, която настъпва по българските земи.

Поздравления за Ивелина и г-жа Мутафова!
  През нашите очи

През нашите очи
Четирима наши съученици се включиха в организирания от Центъра за развитие на човешките ресурси и Информационният център "Европа Директно” – София еколагер "Другият през моите очи" в гр. Панагюрище в първите дни на месец септември. Квотата за участие в лагера бе извоювана от Цветелина Цочева и Цветелина Димитрова – ученички от Ха клас с профил "Чуждоезиков", а отборът бе допълнен с други наши съученици – Мишел Дудев и Арзу Мехмедолу, също от десети клас и герои на отличеното есе.Лагерът включва не само отдих и забавления, но и много полезни ателиета, представящи работата по Етуининг на ЦРЧР, работа в Туинспейс, безопасното използване на интернет и личната сигурност, както и подобряване качеството на дигиталните снимки. Най- вълнуващо преживяване за нашите участници се оказа представянето на фотографска техника от ХIХ век – мокър колодиев процес.Проектът ще остане отворен и след приключване на еколагера, а резултатите от работните ателиета по фотография ще бъдат достъпни в TwinSpace на проекта "Другият през моите очи".
  Блестящо представяне на танцьорите от Борима

Блестящо представяне на танцьорите от Борима
Над 70 фолклорни състава от България, Русия, Латвия, Молдова, Якутия, Словакия с над 1500 участници участваха в IX Европейски шампионат по фолклор "Euro folk 2017“, който се проведе от 30 юни до 9 юли в Несебър, Св. Влас и Поморие.

С медали бяха отличени общо 48 колектива и индивидуални изпълнители. От тях 21 със златни медали, 20 със сребърни и 7 – с бронзови; 7 бяха и номинациите "Златен Орфей“.

Сред тази невероятно оспорвана и престижна надпревара впечатляващо беше представянето на танцовия състав "Боримски огън“ към НЧ "Напредък – 1908 г.“ (Борима) с ръководител Радослав Бачевски. След първата им изява журито ги удостои с Диплом за съществен принос в запазването и популяризирането на европейските традиционни фолклорни изкуства, Лауреатско звание и Препоръка за участие в Световния шампионат по фолклор "World folk“, който се провежда през август в няколко града на родното ни Черноморие. След второто участие на младите танцьори им бе връчен Сребърен медал и Диплом Европейски вицешампиони по фолклор.

Танцьорите от "Боримски огън“ се включиха и в дефилето, което премина по улиците на стария град в Несебър. Всички техни участия бяха излъчени онлайн по интернет телевизия "Еврофолк“, основен медиен партньор на събитието и ще бъдат включени в месечните предавания на телевизията и излъчени по 20 регионални и национални телевизии.

Членове на ансамбъла-призьор са и нашите съученици Анабел Ковачева, Мишел Дудев и Сияна Кацарска.Участията и на този състав

На официалната церемония по закриването на шампионата бяха връчени и много специални дипломи и плакети

Информация за победителите и наградените в различни категории участници в IX Европейски шампионат по фолклор "Euro folk 2017”: http://eaff.eu/bg/news/2017-07-10-the-moldavian-ensemble-kodreniy-won-the-grand-prix-of-the-ix-euro-folk-2017

Снимки – на ФБ страницата на Европейската Асоциациятна Фолклорните Фестивали – ЕАФФ.
  Нов блестящ успех на Симеон

Нов блестящ успех на Симеон
Разговаряме със Симеон Бояджиев – поводът е новата му награда (СМАРТФОН!) от поредния конкурс, в който той се представи блестящо.

Ето какво ни разказа той самият:

"В началото на юни класната, госпожа Минкова, ни покани да участваме в конкурса за есе на тема "Mоята кариера – мечта или реалност“, обявен от "Еврогайдънс“. Зарадвах се, че най-накрая имам възможност да си подредя мислите по тази тема и в предварителната анкета разказах, че имам много хобита и често наистина се чудя как ще си избера професия; че обичам да се изявявам и че наистина смятам мечтаната си кариера за възможна… Пък и списъкът с наградките... доста ми хареса! С нетърпение чаках класирането цял месец, защото някак вярвах, че съм се справил добре“.

В сайта организаторите споделят, че оценяването на творбите е било тежка и отговорна работа: "Повече от 50 творби, които описват различни мечти, планове, надежди и таланти бяха подложени на обстоен прочит и старание относно цялостното класиране. Критериите за оценка бяха: разработка на теза, свързана с темата на есето, която да бъде добре аргументирана, адекватна и убедително; да се изгради логическа свързаност на всяко ниво на текста (въвеждащата и финалната част)“.

Но все пак конкурсът има своите правила и с награда са отличени само пет произведения – най-въздействащи и най-вдъхновени. Голямата награда е именно за Симеон, чието есе получи 99 от 100 възможни точки! Смартфонът е чудесен, а той наистина държи "да го използва“, а не "просто да се забавлява“.

Пожелаваме на Симеон да се сбъднат мечтите му и да бъде щастлив в професията, която сам си избере!
  Иван Камачаров от 10 а клас на Национална олимпиада по английски език

Иван Камачаров от 10 а клас на Национална олимпиада по английски език
Иван Камачаров от 10 а клас беше представителят на СОУ "Васил Левски", гр. Троян на националната олимпиада по английски език.

Олимпиадата се проведе в събота, 12 март, от 10.00 часа в Националната Априловска гимназия в гр. Габрово.

До националния кръг достигнаха 114 ученици от цялата страна от 8 до 12 клас, разпределени в пет групи.

Иван беше единственият ученик от Троян, достигнал до националната изява.

Той е класиран и за финалното съревнование по английски език, организирано от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, което ще се проведе на 19 март в Благоевград.Предстои му участие и в националния кръг на състезанието по английски "Longman Competition 2016”.

Успехите на Иван са резултат както на упоритостта и амбициозността, с които той изучава тънкостите на езика, така и на професионализма на преподавателката му по английски език Тинка Бойнова.


  Напред към "Националната кулинарна купа!"

Напред към "Националната кулинарна купа!"
Две квоти за участие в състезанието за "Националната кулинарна купа" спечелиха ученици от професионалните паралелки от СОУ "Васил Левски" - Троян. Това са бъдещият сервитьор – сомелиер Светла Маринова от 11 клас и изучаващият готварство Станимир Гачевски от 12 клас.

Те заеха съответно 5-то и 6-то място на регионално състезание за професии "Албена 2016", което им осигури и квотите за националния кръг.

Надпреварата се проведе преди дни в крайморския град, в 5-звездния хотел "Фламинго Гранд".

Участниците бяха оценявани от висококвалифицирано жури, съставено от представители на браншовите професионални организации.

СОУ "Васил Левски" участва с 4-ма състезатели в категориите "Готвач", "Сервитьор-сомелиер", "Сладкар" и "Барман".

Освен двамата победители, които ще мерят сили с най-добрите за "Националната кулинарна купа!", добро представяне направи и сладкарят Десислава Бирова. Тя остана четвърта в своята категория. Само няколко точки разлика от класиралия се трети я лишиха от национална квота. Барманът Анна Пандурска беше много атрактивна, показа завидна техника и креативност и също се представи достойно.

"Подготовката за състезанието беше много тежка. Започнахме с организация и провеждане на благотворителния коктейл на Училищното настоятелство, последва Първото кулинарно областно състезание, на което бяхме домакини. Сега продължаваме с подготовката на двамата ученици, които спечелиха квоти за най-голямото кулинарно шоу на национално ниво" – сподели Иванка Църова, която заедно с Милена Мартинова, преподава професионалните предмети в СОУ "Васил Левски" – Троян.

Състезанието "Национална кулинарна купа" ще се проведе в края на месец април в Пловдив.


  Баскетболистите на СОУ "Васил Левски"- Троян с две убедителни победи

Баскетболистите на СОУ "Васил Левски"- Троян с две убедителни победи
Спортсменска игра и отлична стратегия - с това ще остане в спортните анали участието на баскетболистите на СОУ "Васил Левски" в Областното първенство тази година. Нашите постигнаха две убедителни победи в мачове във възрастови групи 8 – 10 клас и 5 – 7 клас, надигравайки своите съперници от Ловеч.Срещите се състояха в спортна зала "Чавдар" в Троян на 14-ти и 15-ти март пред много публика.За училищния сайт капитанът на отбора на СОУ "Васил Левски" Цветомир Яков сподели: "За мен баскетболът е страст, начин на живот, любов! Изисква се много упоритост, труд и постоянство. Залата е моят втори дом.""Нито една победа не е лесна! - допълни съотборникът му с № 11 Цветомир Моновски - Денят ми започва сутрин рано, преди изгрев и свършва след залез. Тренировките са доста изтощителни, а аз държа успехът ми в училище да е висок, така че доста трудно се справям на моменти, но въпреки това успявам."Треньор на баскетболния тим на СОУ "Васил Левски" е преподавателят по физическо възпитание и спорт Николай Скубарев.С двете победи на Областното нашите баскетболисти си осигуриха участие в Зоналното първенство. То ще се проведе на 24-ти април в Плевен.